Opublikowano Dodaj komentarz

Spotkanie o kooperatywach spożywczych

24 listopada o godzinie 17.00 zapraszamy na spotkanie, podczas którego zostanie przedstawiona idea zakładania kolektywów spożywczych, jako inicjatywy ułatwiającej dostęp do zdrowej, ekologicznej żywności.

Co to jest kooperatywa

Prowadzący powiedzą, w jaki sposób funkcjonuje taka inicjatywa i jak można ją założyć. Poruszony zostanie temat wyborów konsumenckich, świadomego podejścia do własnego zdrowia i wpływu decyzji konsumenckich na środowisko naturalne oraz producentów żywności.

Spotkanie poprowadzą członkowie Poznańskiej Kooperatywy Spożywczej: Magdalena Popławska oraz Krzysztof Ignasiak

Organizator

Stowarzyszenie Lepszy Świat

Miejsce

Libelta 22, Poznań

Opublikowano Jeden komentarz

Co można ugotować z kooperatywnych produktów?

Dla przykładu i inspiracji przepis Arety Keller na zupę dyniowo-pomarańczową.

Składniki dla 2 osób:

  • 1 marchewka
  • ok. 750 g dyni (ok. 3/4 tego kupowanego w kooperatywie plastra)
  • 1 dorodna cebula (lub dwie mniejsze)
  • 1 – 1,5 pomarańcza
  • oliwa

Dodatki i przyprawy:

  • śmietana
  • pestki dyni i słonecznika
  • sól
  • wg. uznania: imbir, słodka musztarda, odrobina cukru

Przepis:

najpierw najgorsze – wybieramy miąższ z pomarańczy. Marchewkę trzemy na tarce lub kroimy w kostkę i gotujemy.
W tym czasie kroimy cebulę na drobne kawałki (kostki) i smażymy aż się zeszkli i lekko zarumieni, następnie solimy, wrzucamy do marchewki (jak już będzie miękka), dodajemy dynię i gotujemy do czasu, aż dynia zrobi się miękka (ok. 15 min).
Dodajemy miąższ pomarańczy i rozdrabniamy całość blenderem, podgrzewamy, doprawiamy.
Podajemy z dużą łyżką śmietany i prażonymi z solą pestkami dyni.
Smacznego!
Opublikowano Dodaj komentarz

Ciąg dalszy nastąpił

Kooperatywa działa, sprawnie, rozwijając i umacniając się. Cieszymy się świeżą bazylią, kabaczkiem ledwo mieszczącym się w koszyku, pachnącymi pomidorami. Między innymi.

Niedługo kilka zdjęć warzywno-owocowych. Tymczasem… 28 sierpnia Prezydent RP podpisał ustawę przesuwającą termin wejścia w życie zakazu wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego.

Ostatecznie, zakaz wejdzie w życie 1 stycznia 2017 r. O stosowaniu GMO w Polsce i na świecie przeczytacie m.in. na stronie http://www.facebook.com/GMOtoNieTo?ref=stream

Opublikowano Dodaj komentarz

Pierwsze zakupy

Pierwsze zakupy poszły jak po maśle (orzechowym 🙂
Była okazja, aby chwilę porozmawiać i poznać rolników, z którymi się skontaktowaliśmy. Dla podtrzymania oczekiwań, fragment artykułu Aleksandry Bilewicz i Tomasza Sikory, Spółdzielczość: reaktywacja (Przekrój, nr 15, 10 kwietnia 2012):
„Kooperatywiści i kooperatywistki tworzą rozwiązania, które w przyszłości będzie można zastosować w makroskali. Odkurzyli model spółdzielczej samoorganizacji i przystosowali go do dzisiejszych warunków. Mało kto dziś pamięta, że polska spółdzielczość ma bogatą, blisko dwustuletnią historię. Pierwszą falą były czas zaborów i okres międzywojenny, druga to okres realnego socjalizmu, kiedy znacznie ograniczono autonomię spółdzielni. Dziś jesteśmy świadkami narodzin trzeciej. Etos emancypacji poprzez współpracę i samodzielną organizację obiegu towarów pozostał, nowością jest przywiązanie do ekologii i szacunek dla praw zwierząt”.
Opublikowano Dodaj komentarz

Udało się!

Powstała grupa zainteresowanych i zaangażowanych, planujemy zakupy w najbliższą sobotę! Będzie wegetariańsko i na początek – z certyfikatami. Mamy już pierwsze ustalenia oraz plany na przyszłość, więc zainteresowanych przyłączeniem się do kooperatywy prosimy o kontakt mailowy, abyśmy mogli wszystko wyjaśnić: pokospokoo@gmail.com

Opublikowano Dodaj komentarz

I Ogólnopolski Zjazd Kooperatyw Spożywczych

Warszawska Kooperatywa Spożywcza zaprasza na I Ogólnopolski Zjazd Kooperatyw Spożywczych. Odbędzie się już 14-15 kwietnia (sb-nd) w Warszawie, w Studio CUKRY        – ul. Ogrodowa 31/35 (róg z ul. Żelazną).
Zjazd jest otwarty – mile widziane są wszystkie osoby zainteresowane kooperatywami, kooperatywizmem, spółdzielczością oraz tworzeniem nowych form współdziałania.

W ramach I Zjazdu odbędą się:

    • prezentacje działania polskich kooperatyw;
    • spotkania z przedstawicielami kooperatyw z Francji, Niemiec, Czech oraz Danii;
    • warsztaty z tworzenia Rolnictwa Wspieranego Przez Społeczność (CSA), warsztaty pt. „Czym jest własność kolektywna? Jakie są jej rodzaje?”, warsztaty o rolnictwie ekologicznym;
    • oraz wiele innych! (szczegółowy program http://zjazdkoop.wordpress.com/program).Obecność na zjeździe jest bezpłatna, jedynym warunkiem jest wysłanie zgłoszenia do       4 kwietnia:
    • Formularz zgłoszeniowy: http://kooperatywy.pl/index.php/form/
    • Liczba miejsc na warsztatach ograniczona.
    • Warto!!

 

UZUPEŁNIENIE:

Wymienianie doświadczeń z innymi,
rozmowy o tym, do czego można dojść po roku, dwóch i trzech,
uczenie się, czym jest zapomniany społecznie konsensus,
poznawanie różnych sposobów organizowania się,
odkrywanie możliwości współpracy
i dowiadywanie się, jak iść dalej – dzielić uprawą ziemi, a nawet żyć pod wspólnym dachem…
A dodatkowo:
surowo, wegańsko, kolorowo, z dokładkami
z huśtawką na środku sali
badzikami do samodzielnego wykonania
i pachnącą kawą zbożową od rana.
Czyli I Otwarty Zjazd Kooperatyw Spożywczych w telegraficznym skrócie, oraz dodatkowo kolejne refleksje i kilka zdjęć: http://warszawa.ngo.pl/x/766859
Opublikowano Dodaj komentarz

Godzina działania!

Budzimy się z zimowego snu, czas najwyższy! Mamy kilka kontaktów do rolników/producentów i sporo wiosennego zapału, ale również potrzebę współdziałania. Wszystko zatem do dyskusji i wspólnych decyzji, przybywajcie – zainteresowani pierwszymi zakupami, i nie tylko – na spotkanie 11 kwietnia, w środę, o godz. 18.00 do klubu Meskalina (środek Starego Rynku).

A w międzyczasie, odnaleźliśmy na sklepowych półkach kwartalnik Organic z projektami Jihyun Ryou.

Jesteśmy już na stronie http://www.savefoodfromthefridge.com/ i uczymy się, jak przechowywać jedzenie bez lodówki i wykorzystywać przy tym naturalne właściwości owoców i warzyw, oraz tradycyjną, przekazywaną z ust do ust wiedzę. Polecamy dobry dizajn, nie tylko dla wtajemniczonych: pojemniki na przyprawy z ryżem pochłaniającym wilgoć, półka na jajka połączona z naczyniem wypełnionym wodą – dla  sprawdzania ich świeżości… Strona daje możliwość dzielenia się „dobrymi radami”!

Opublikowano Dodaj komentarz

Zbieramy informacje!

Pasjonaci żywienia i o żywieniu myślenia – czekamy na informacje o gospodarstwach/producentach żywności (z bliższych, ale i dalszych okolic Poznania), dzięki którym kooperatywa będzie mogła zaopatrywać się w jak najbardziej naturalne (ekologiczne, świeże…) warzywa, owoce, różne rodzaje mąki, kasze, orzechy, fasolę, ewentualnie nabiał, jajka… A może uda się znaleźć kogoś oferującego soczewicę, ciecierzycę, tofu?

Każdy kontakt mile widziany! Pomysły, sugestie i wskazówki zbieramy przynajmniej do połowy lutego (przeczekując przy tym najniższe temperatury), przesyłajcie je na adres pokospokoo@gmail.com