
Obecność w ofercie kooperatywy świeżego bobu i groszku zainspirowała mnie do przygotowania tego oto dania, przepisem na które pragnę się z wami podzielić. Łączy ono w sobie arabską i hinduską tradycję kulinarną.
Składniki
Do przygotowania falafeli użyłem:
- ok szklanka surowego bobu w łupinach
- pół średniej wielkości cebuli
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- sól, pieprz
- świeże liście kolendry lub pietruszki
Cebulę, kolendrę/pietruszkę posiekać, kmin rzymski zmielić w moździerzu. Wszystkie składniki zmielić blenderem na gładką masę. przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy ulepić kotleciki średnicy ok 5 cm. Smażyć na głębokim oleju aż będą mocno złociste.
Dodatki
Ryż z groszkiem i migdałami:
- pół szklanki ryżu basmati (1 torebka)
- 1/4 szklanki posiekanych (ale nie za drobno) migdałów
- pół szklanki świeżego groszku
- 1 liść laurowy
- 2 goździki
- 1,5 łyżki masła lub oleju (najlepiej masła sklarowanego)
- 0,5 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- kawałek kory cynamonowej
Przepis
W garnuszku zagotować szklankę wody z liściem laurowym, kurkumą i cynamonem. Po zagotowaniu wyjąć z wody liść laurowy.
W innym garnku lub na średniej patelni rozgrzać masło/olej, wrzucić goździki, cynamon i smażyć ok minutę. Dodać migdały i smażyć dalej aż będą złote. Dodać ryż i smażyć jeszcze chwilę, aż będzie szklisty. Dodać groszek i całość zalać wcześniej ugotowaną wodą. Zagotować i zmniejszyć gaz na minimum. Przykryć szczelnie i gotować nie mieszając aż ryż wchłonie całą wodę i będzie sypki.
Falafel podawać razem z ryżem, można udekorować kawałkiem melona albo jakimś innym warzywem. Smacznego!
Krzysztof Marciniak