Opublikowano Dodaj komentarz

5 lat działalności KO:OP

Aż trudno uwierzyć, że to już tyle czasu nasza oddolna inicjatywa społeczna istnieje i stale się rozwija! Nie ma tygodnia, aby nie przystąpił ktoś nowy.

Ciekawy splot wydarzeń doprowadził do tego, że zostaliśmy zmuszeni do zmiany miejsca i począwszy od maja 2017 spotykać się będziemy w Centrum Amarant, przy ul. Słowackiego 19. W podpiwniczeniu – w sali warsztatowej.

Dzielnica Jeżyce bardzo prężnie rozwija się społecznie, z podekscytowaniem zastanawiamy się jak ten fakt przełoży się na naszą działalność.

Opublikowano Dodaj komentarz

Z czym to się je?

11. maja spotkamy się aby porozmawiać o tym czym jest Poznańska Kooperatywa Spożywcza jak można do nas przystąpić, jak zamawiać, jak odbierać, wymieniać, a nade wszystko co (!) i o wielu, wielu innych 🙂

Na każde pytanie postaramy się znajdziemy odpowiedź, a nawet rozwiązanie! 😛

Porozmawiamy również o naszym rozwoju – nowych punktach odbioru, dowozie do domu, pomocy sąsieckiej, sklepie i… miejskich ogrodach warzywnych

Wstęp bezpłatny – z mile widzianym niewielkim pocżęstunkiem -własnoręcznie upieczone ciastka? ciasto marchewkowe? baton orzechowy? Tak, abyśmy wszyscy poczuli sie jak u siebie! 🙂

Pytania? Pomysły? Zabierzcie je ze sobą do Centrum Amarant na 18.30

Do zobaczenia!

Opublikowano 5 komentarzy

Falafel z bobu w towarzystwie ryżu z groszkiem i migdałami

Obecność w ofercie kooperatywy świeżego bobu i groszku zainspirowała mnie do przygotowania tego oto dania, przepisem na które pragnę się z wami podzielić. Łączy ono w sobie arabską i hinduską tradycję kulinarną.

Składniki

Do przygotowania falafeli użyłem:

  • ok szklanka surowego bobu w łupinach
  • pół średniej wielkości cebuli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • świeże liście kolendry lub pietruszki

Cebulę, kolendrę/pietruszkę posiekać, kmin rzymski zmielić w moździerzu. Wszystkie składniki zmielić blenderem na gładką masę. przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy ulepić kotleciki średnicy ok 5 cm. Smażyć na głębokim oleju aż będą mocno złociste.

Dodatki

Ryż z groszkiem i migdałami:

  • pół szklanki ryżu basmati (1 torebka)
  • 1/4 szklanki posiekanych (ale nie za drobno) migdałów
  • pół szklanki świeżego groszku
  • 1 liść laurowy
  • 2 goździki
  • 1,5 łyżki masła lub oleju (najlepiej masła sklarowanego)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • kawałek kory cynamonowej

Przepis

W garnuszku zagotować szklankę wody z liściem laurowym, kurkumą i cynamonem. Po zagotowaniu wyjąć z wody liść laurowy.

W innym garnku lub na średniej patelni rozgrzać masło/olej, wrzucić goździki, cynamon i smażyć ok minutę. Dodać  migdały i smażyć dalej aż będą złote. Dodać ryż i smażyć jeszcze chwilę, aż będzie szklisty. Dodać groszek i całość zalać wcześniej ugotowaną wodą. Zagotować i zmniejszyć gaz na minimum. Przykryć szczelnie i gotować nie mieszając aż ryż wchłonie całą wodę i będzie sypki.

Falafel podawać razem z ryżem, można udekorować kawałkiem melona albo jakimś innym warzywem. Smacznego!

Krzysztof Marciniak

Opublikowano Dodaj komentarz

GO vegan

Już jutro, w Meskalinie (Stary Rynek, Poznań, www.meskalina.com) – Vegan Lunch. Vegan Hooligan Crew przygotuje potrawy i muzykę, które przeniosą zebranych w klubie na chwilę do Indii. Pojawią się zarówno znane smakołyki, jak i tajemniczo brzmiące dania, których mogliście nigdy nie mieć okazji spróbować.

Start:

13:30

Wstęp:

15 zł i jesz, ile chcesz, najlepiej na własnych talerzach i własnymi sztućcami

Lunch i zbiórka

Podczas lunchu nastąpi zbiórka 15-minutowych biletów ulgowych (za 1zł), aby umożliwić dzieciom z Grupy Animacji Społecznej “Rezerwat” (www.rezerwat.org.pl) wyjazdy do muzeów, teatrów…

Część dochodu organizatorki przekażą antyfaszystom z Rosji: http://www.rozbrat.org/informacje/ruch/3064-rosyjscy-antyfaszysci-potrzebuja-pomocy-i-solidarnosci

Możecie wziąć ze sobą planszówki, karty, i zostać dłużej w Meskalinie w to niedzielne popołudnie!

Opublikowano 3 komentarze

Przeciw GMO

Włączamy się do ogólnopolskiej akcji “Kroczący protest przeciw GMO”. Protest w trosce o wolność od GMO transgenicznego, w trosce o niezależność wyborów żywnościowych, o zdrowie – nasze i przyszłych pokoleń.

Miejsce:

Poznań (zbiórka pod pomnikiem Starego Marycha na ul.Półwiejskiej)

Termin:

08.12.2012

Program:

14:00 – zebranie uczestników

14.30-15.30 – przemarsz w stronę Starego Rynku (przez ul.Wrocławską)
Opublikowano Dodaj komentarz

Spotkanie o kooperatywach spożywczych

24 listopada o godzinie 17.00 zapraszamy na spotkanie, podczas którego zostanie przedstawiona idea zakładania kolektywów spożywczych, jako inicjatywy ułatwiającej dostęp do zdrowej, ekologicznej żywności.

Co to jest kooperatywa

Prowadzący powiedzą, w jaki sposób funkcjonuje taka inicjatywa i jak można ją założyć. Poruszony zostanie temat wyborów konsumenckich, świadomego podejścia do własnego zdrowia i wpływu decyzji konsumenckich na środowisko naturalne oraz producentów żywności.

Spotkanie poprowadzą członkowie Poznańskiej Kooperatywy Spożywczej: Magdalena Popławska oraz Krzysztof Ignasiak

Organizator

Stowarzyszenie Lepszy Świat

Miejsce

Libelta 22, Poznań

Opublikowano 1 komentarz

Co można ugotować z kooperatywnych produktów?

Dla przykładu i inspiracji przepis Arety Keller na zupę dyniowo-pomarańczową.

Składniki dla 2 osób:

  • 1 marchewka
  • ok. 750 g dyni (ok. 3/4 tego kupowanego w kooperatywie plastra)
  • 1 dorodna cebula (lub dwie mniejsze)
  • 1 – 1,5 pomarańcza
  • oliwa

Dodatki i przyprawy:

  • śmietana
  • pestki dyni i słonecznika
  • sól
  • wg. uznania: imbir, słodka musztarda, odrobina cukru

Przepis:

najpierw najgorsze – wybieramy miąższ z pomarańczy. Marchewkę trzemy na tarce lub kroimy w kostkę i gotujemy.
W tym czasie kroimy cebulę na drobne kawałki (kostki) i smażymy aż się zeszkli i lekko zarumieni, następnie solimy, wrzucamy do marchewki (jak już będzie miękka), dodajemy dynię i gotujemy do czasu, aż dynia zrobi się miękka (ok. 15 min).
Dodajemy miąższ pomarańczy i rozdrabniamy całość blenderem, podgrzewamy, doprawiamy.
Podajemy z dużą łyżką śmietany i prażonymi z solą pestkami dyni.
Smacznego!
Opublikowano Dodaj komentarz

Ciąg dalszy nastąpił

Kooperatywa działa, sprawnie, rozwijając i umacniając się. Cieszymy się świeżą bazylią, kabaczkiem ledwo mieszczącym się w koszyku, pachnącymi pomidorami. Między innymi.

Niedługo kilka zdjęć warzywno-owocowych. Tymczasem… 28 sierpnia Prezydent RP podpisał ustawę przesuwającą termin wejścia w życie zakazu wytwarzania, wprowadzania do obrotu i stosowania w żywieniu zwierząt pasz genetycznie zmodyfikowanych oraz organizmów genetycznie zmodyfikowanych przeznaczonych do użytku paszowego.

Ostatecznie, zakaz wejdzie w życie 1 stycznia 2017 r. O stosowaniu GMO w Polsce i na świecie przeczytacie m.in. na stronie http://www.facebook.com/GMOtoNieTo?ref=stream