Poznańska Kooperatywa Spożywcza kieruje się kilkoma zasadami jeśli chodzi o przyjmowanie nowych dostawców i ich produktów.
Podstawową kwestią jest Twoje przyłączenie się do KO:OP jeśli chcesz dostarczać produkty. Innej możliwości nie ma, gdyż zdecydowaliśmy się na zrezygnowanie ze wszystkich pośredników. Co więcej w razie problemów, błędów, niedomówień, każdy od razu wie z kim powinien się w jakiej sprawie skontaktować – przy pośrednikach rozmywa się odpowiedzialność za przeoczenia, niedopatrzenia i błędy.
———————————————
Współpraca kooperatywy i rolników oraz dostawców żywności opiera się na zaufaniu, szczerości i wzajemnym szacunku. Rozpoczynając współpracę zaczynamy tworzyć wspólny ekosystem.
Nasza współpraca polega na wzajemnych korzyściach – nie tylko finansowych. Obie grupy stają również przed wyzwaniami, którym trzeba sprostać. Kooperatywa dba o jakość swoich produktów, dlatego bardzo ważna jest znajomość źródeł pochodzenia żywności, sposobu jej wytwarzania, uprawy. Stawiamy tylko na sprawdzonych i zaufanych dostawców.
Certyfikat ekologiczny nie jest warunkiem koniecznym. Lokalność, świeżość, zobowiązanie do upraw prowadzonych naturalnie, znajomość danej osoby oraz jej gospodarstwa/zakładu jest ważniejsza niż certyfikat. Dobrą praktyką jest składanie wizyt w gospodarstwach i wytwórniach , co pomaga lepiej się poznać i wymieniać doświadczeniami.
Członkowie kooperatywy oferują również pomoc rolnikowi w pracach polowych, przy zbiorach oraz spotkania czy warsztaty podczas których możemy podzielić się wiedzą
———————————————
KORZYŚCI ZE WSPÓŁPRACY | |
ROLNIK/WYTWÓRCA | KOOPERANT |
Uczciwe wynagrodzenie za pracę | Żywność w dobrej cenie |
Pewność względnie regularnych zamówień od stałych klientów | Zdrowe, lokalne produkty ze znanego i sprawdzalnego źródła |
Poznanie rynku konsumentów i ich potrzeb bezpośrednio u źródła | Budowanie odpowiedzialnej postawy konsumenckiej w oparciu o wymianę wiedzy |
Trwałe relacje z odbiorcą opierające się niepewności rynkowej | Możliwość wpływania na jakość i rodzaj upraw. |
Wymiana wiedzy, doświadczeń z kooperantami | Bliska relacja ze swoim żywicielem oparta na szacunku i zaufaniu. |
Świadomość bycia potrzebnym, szacunek | Wpływanie na kształt lokalnego rynku i ekosystemu |
WYZWANIA | |
ROLNIK/WYTWÓRCA | KOOPERANT |
Sprostanie określonym wymaganiom względem jakości produktów i rodzaju uprawy/hodowli | Przyjmowanie ograniczeń wynikających z wielkości i rodzaju uprawy/ hodowli |
Gotowość do przyjmowania wizyt potwierdzających ustalone zasady współpracy | Inicjowanie i przeprowadzanie okresowych wizyt w gospodarstwach |
Zmieniająca się wielkość zamówień – rosnąca i malejąca | Godzenie się na ryzyko braku produktów lub mniejszych dostaw |
Otwartość, budowanie zaufania, wspieranie dobrej komunikacji | Otwartość, budowanie zaufania, wspieranie dobrej komunikacji |
Terminowe dostawy zamówień lub ich przygotowywanie | Organizacja transportu lub odbioru zamówień |
———————————————
Nie dopuszczamy do obiegu:
− produktów zawierających w swoim składzie więcej niż 3-5% substancji słodzących (wyjątkiem jest miód, melasa, słodzenie suszonymi owocami, takimi jak daktyle)
− oleju palmowego (ze względu na degradację środowiska oraz wsparcie rodzimych produktów) oraz olejów rafinowanych, jak i utwardzone tłuszcze roślinne (ze względu na ich sposób produkcji i szkodliwość dla zdrowia)
− jaja − nie dopuszcza się handlu jaj oznaczonych numerami 2 oraz 3, a także wszelkimi produktami zawierającymi takie jajka. Ponadto jajka nie mogą pochodzić z ferm, w których ilość osobników przekracza liczbę 200 (ze względu na problemy z utrzymaniem odpowiednich warunków, np im większa liczba tym większa szansa na profilaktykę antybiotykami)
− produktów mięsnych i podrobów − profil kooperatywy jest wegetariański
− mleka i przetworów z masowej produkcji (z hodowli powyżej 50 sztuk)
− białej mąki nieorganicznej, o mniejszej gramaturze niż 550 i jej przetworów
− soli rafinowanej białej
− produktów GMO transgenicznych
− przypraw chemicznych
− aspartamu i glutaminianu sodu (i ich pochodnych) − oraz innych produktów wyhodowanych przy użyciu nadmiernej chemii.
———————————————
Poszukujemy:
− półproduktów organicznych – do których uprawy nie użyto nawozów sztucznych, oprysków, jakiejkolwiek chemii
− produktów sporządzonych z organicznych półproduktów z zachowaniem zasad zdrowego i rozsądnego żywienia.
− produktów sezonowych.
Skłaniamy się ku dostawcom lokalnym z Wielkopolski − decydująca jest tu odległość − 100-150km od Poznania.