Dla dostawców

Poznańska Kooperatywa Spożywcza kieruje się kilkoma zasadami jeśli chodzi o przyjmowanie nowych dostawców i ich produktów.

Podstawową kwestią jest Twoje przyłączenie się do KO:OP jeśli chcesz dostarczać produkty. Innej możliwości nie ma, gdyż zdecydowaliśmy się na zrezygnowanie ze wszystkich pośredników. Co więcej w razie problemów, błędów, niedomówień, każdy od razu wie z kim powinien się w jakiej sprawie skontaktować – przy pośrednikach rozmywa się odpowiedzialność za przeoczenia, niedopatrzenia i błędy.

———————————————

Współpraca kooperatywy i rolników oraz dostawców żywności opiera się na zaufaniu, szczerości i wzajemnym szacunku. Rozpoczynając współpracę zaczynamy tworzyć wspólny ekosystem.

Nasza współpraca polega na wzajemnych korzyściach – nie tylko finansowych. Obie grupy stają również przed wyzwaniami, którym trzeba sprostać. Kooperatywa dba o jakość swoich produktów, dlatego bardzo ważna jest znajomość źródeł pochodzenia żywności, sposobu jej wytwarzania, uprawy. Stawiamy tylko na sprawdzonych i zaufanych dostawców.

Certyfikat ekologiczny nie jest warunkiem koniecznym. Lokalność, świeżość, zobowiązanie do upraw prowadzonych naturalnie, znajomość danej osoby oraz jej gospodarstwa/zakładu jest ważniejsza niż certyfikat. Dobrą praktyką jest składanie wizyt w gospodarstwach i wytwórniach , co pomaga lepiej się poznać i wymieniać doświadczeniami.

Członkowie kooperatywy oferują również pomoc rolnikowi w pracach polowych, przy zbiorach oraz spotkania czy warsztaty podczas których możemy podzielić się wiedzą

———————————————

 

KORZYŚCI ZE WSPÓŁPRACY
ROLNIK/WYTWÓRCA KOOPERANT
Uczciwe wynagrodzenie za pracę Żywność w dobrej cenie
Pewność względnie regularnych zamówień od stałych klientów Zdrowe, lokalne produkty ze znanego i sprawdzalnego źródła
Poznanie rynku konsumentów i ich potrzeb bezpośrednio u źródła Budowanie odpowiedzialnej postawy konsumenckiej w oparciu o wymianę wiedzy
Trwałe relacje z odbiorcą opierające się niepewności rynkowej Możliwość wpływania na jakość i rodzaj upraw.
Wymiana wiedzy, doświadczeń z kooperantami Bliska relacja ze swoim żywicielem oparta na szacunku i zaufaniu.
Świadomość bycia potrzebnym, szacunek Wpływanie na kształt lokalnego rynku i ekosystemu
WYZWANIA
ROLNIK/WYTWÓRCA KOOPERANT
Sprostanie określonym wymaganiom względem jakości produktów i rodzaju uprawy/hodowli Przyjmowanie ograniczeń wynikających z wielkości i rodzaju uprawy/ hodowli
Gotowość do przyjmowania wizyt potwierdzających ustalone zasady współpracy Inicjowanie i przeprowadzanie okresowych wizyt w gospodarstwach
Zmieniająca się wielkość zamówień – rosnąca i malejąca Godzenie się na ryzyko braku produktów lub mniejszych dostaw
Otwartość, budowanie zaufania, wspieranie dobrej komunikacji Otwartość, budowanie zaufania, wspieranie dobrej komunikacji
Terminowe dostawy zamówień lub ich przygotowywanie Organizacja transportu lub odbioru zamówień

———————————————

Nie dopuszczamy do obiegu:

− produktów zawierających w swoim składzie więcej niż 3-5% substancji słodzących (wyjątkiem jest miód, melasa, słodzenie suszonymi owocami, takimi jak daktyle)

− oleju palmowego (ze względu na degradację środowiska oraz wsparcie rodzimych produktów) oraz olejów rafinowanych, jak i utwardzone tłuszcze roślinne (ze względu na ich sposób produkcji i szkodliwość dla zdrowia)

− jaja − nie dopuszcza się handlu jaj oznaczonych numerami 2 oraz 3, a także wszelkimi produktami zawierającymi takie jajka. Ponadto jajka nie mogą pochodzić z ferm, w których ilość osobników przekracza liczbę 200 (ze względu na problemy z utrzymaniem odpowiednich warunków, np im większa liczba tym większa szansa na profilaktykę antybiotykami)

− produktów mięsnych i podrobów − profil kooperatywy jest wegetariański

− mleka i przetworów z masowej produkcji (z hodowli powyżej 50 sztuk)

− białej mąki nieorganicznej, o mniejszej gramaturze niż 550 i jej przetworów

− soli rafinowanej białej

− produktów GMO transgenicznych

− przypraw chemicznych

− aspartamu i glutaminianu sodu (i ich pochodnych) − oraz innych produktów wyhodowanych przy użyciu nadmiernej chemii.

———————————————

Poszukujemy:

− półproduktów organicznych – do których uprawy nie użyto nawozów sztucznych, oprysków, jakiejkolwiek chemii

− produktów sporządzonych z organicznych półproduktów z zachowaniem zasad zdrowego i rozsądnego żywienia.

− produktów sezonowych.

 

Skłaniamy się ku dostawcom lokalnym z Wielkopolski − decydująca jest tu odległość − 100-150km od Poznania.