Opublikowano:

Udało się!

Powstała grupa zainteresowanych i zaangażowanych, planujemy zakupy w najbliższą sobotę! Będzie wegetariańsko i na początek – z certyfikatami. Mamy już pierwsze ustalenia oraz plany na przyszłość, więc zainteresowanych przyłączeniem się do kooperatywy prosimy o kontakt mailowy, abyśmy mogli wszystko wyjaśnić: pokospokoo@gmail.com

Opublikowano:

I Ogólnopolski Zjazd Kooperatyw Spożywczych

Warszawska Kooperatywa Spożywcza zaprasza na I Ogólnopolski Zjazd Kooperatyw Spożywczych. Odbędzie się już 14-15 kwietnia (sb-nd) w Warszawie, w Studio CUKRY        – ul. Ogrodowa 31/35 (róg z ul. Żelazną).
Zjazd jest otwarty – mile widziane są wszystkie osoby zainteresowane kooperatywami, kooperatywizmem, spółdzielczością oraz tworzeniem nowych form współdziałania.

W ramach I Zjazdu odbędą się:

    • prezentacje działania polskich kooperatyw;
    • spotkania z przedstawicielami kooperatyw z Francji, Niemiec, Czech oraz Danii;
    • warsztaty z tworzenia Rolnictwa Wspieranego Przez Społeczność (CSA), warsztaty pt. „Czym jest własność kolektywna? Jakie są jej rodzaje?”, warsztaty o rolnictwie ekologicznym;
    • oraz wiele innych! (szczegółowy program http://zjazdkoop.wordpress.com/program).Obecność na zjeździe jest bezpłatna, jedynym warunkiem jest wysłanie zgłoszenia do       4 kwietnia:
    • Formularz zgłoszeniowy: http://kooperatywy.pl/index.php/form/
    • Liczba miejsc na warsztatach ograniczona.
    • Warto!!

 

UZUPEŁNIENIE:

Wymienianie doświadczeń z innymi,
rozmowy o tym, do czego można dojść po roku, dwóch i trzech,
uczenie się, czym jest zapomniany społecznie konsensus,
poznawanie różnych sposobów organizowania się,
odkrywanie możliwości współpracy
i dowiadywanie się, jak iść dalej – dzielić uprawą ziemi, a nawet żyć pod wspólnym dachem…
A dodatkowo:
surowo, wegańsko, kolorowo, z dokładkami
z huśtawką na środku sali
badzikami do samodzielnego wykonania
i pachnącą kawą zbożową od rana.
Czyli I Otwarty Zjazd Kooperatyw Spożywczych w telegraficznym skrócie, oraz dodatkowo kolejne refleksje i kilka zdjęć: http://warszawa.ngo.pl/x/766859
Opublikowano:

Godzina działania!

Budzimy się z zimowego snu, czas najwyższy! Mamy kilka kontaktów do rolników/producentów i sporo wiosennego zapału, ale również potrzebę współdziałania. Wszystko zatem do dyskusji i wspólnych decyzji, przybywajcie – zainteresowani pierwszymi zakupami, i nie tylko – na spotkanie 11 kwietnia, w środę, o godz. 18.00 do klubu Meskalina (środek Starego Rynku).

A w międzyczasie, odnaleźliśmy na sklepowych półkach kwartalnik Organic z projektami Jihyun Ryou.

Jesteśmy już na stronie http://www.savefoodfromthefridge.com/ i uczymy się, jak przechowywać jedzenie bez lodówki i wykorzystywać przy tym naturalne właściwości owoców i warzyw, oraz tradycyjną, przekazywaną z ust do ust wiedzę. Polecamy dobry dizajn, nie tylko dla wtajemniczonych: pojemniki na przyprawy z ryżem pochłaniającym wilgoć, półka na jajka połączona z naczyniem wypełnionym wodą – dla  sprawdzania ich świeżości… Strona daje możliwość dzielenia się „dobrymi radami”!

Opublikowano:

Alternatywa

Sielski, a przy tym realnie funkcjonujący, przykład gospodarstwa z Wielkiej Brytanii, Tolhurst Organic Produce.

Bioróżnorodność, uprawa wyłącznie produktów roślinnych i sprzedaż za pomocą lokalnych sieci dystrybucji –  dają przewagę nad konwencjonalnym rolnictwem (Making the Connection, The Vegan Society, film w języku angielskim).

Opublikowano:

Zbieramy informacje!

Pasjonaci żywienia i o żywieniu myślenia – czekamy na informacje o gospodarstwach/producentach żywności (z bliższych, ale i dalszych okolic Poznania), dzięki którym kooperatywa będzie mogła zaopatrywać się w jak najbardziej naturalne (ekologiczne, świeże…) warzywa, owoce, różne rodzaje mąki, kasze, orzechy, fasolę, ewentualnie nabiał, jajka… A może uda się znaleźć kogoś oferującego soczewicę, ciecierzycę, tofu?

Każdy kontakt mile widziany! Pomysły, sugestie i wskazówki zbieramy przynajmniej do połowy lutego (przeczekując przy tym najniższe temperatury), przesyłajcie je na adres pokospokoo@gmail.com

Opublikowano:

Przaśnie

Lokal przy Marszałkowskiej w Warszawie, w którym mieścił się Bar Prasowy i o który toczył się spór z lokalną władzą, będzie nadal przeznaczony na bar mleczny (http://prasowy.waw.pl/, http://www.prawodomiasta.pl/).

Porozumienie – pomiędzy radnymi a mieszkańcami i/w tym nieformalną grupą obrońców baru, która 19 grudnia demonstracyjnie przejęła „mleczaka”, wydając 250 posiłków!

Na naszym podwórku mamy do dyspozycji 9 barów pod dyskretnym okiem Społem. Po chmurze wiszącej nad nimi w grudniu 2011 roku (z której spadła 10-procentowa podwyżka czynszu), zachęcamy do przyglądania się działaniom poznańskiego ZKZL… oraz okupowania choć raz stolika w Przysmaku – z widokiem na Marcinkowskiego.

Opublikowano:

Energetycznie

Dla tych, którzy z chęcią odeszliby od ekranu komputera na rzecz szelestu kartek, kilka pozycji prosto z górnej półki kuchni domowej:
  • „Energia życia, energia pożywienia”,
  • „Odnowa na talerzu”
  • i „Alchemia pożywienia”,
a to wszystko autorstwa Bożeny Żak-Cyran.
Czyli blokujemy kółka jezdne i w ciągu 15 minut przygotowujemy napój owsiany (tzw. owsiane mleko) lub kokosowy, odkrywamy po raz kolejny istnienie kaszy jaglanej, pora, dyni… i generalnie tego, co zalega w szafkach lub lodówce. Ostatecznie – nie tylko o przepisy chodzi.
Pożyteczny cytat ze strony 39 „Energii życia, energii pożywienia”:
Ilekroć przekonasz się, że jesteś po stronie większości, nadchodzi czas na zmiany
– Mark Twain.
Natomiast dla wielbicieli wizualizacji – książka raczej już (nie)typowo kucharska – „Przemytnicy marchewki, groszku i soczewicy”, czyli fotogeniczna familia Szaciłło najpierw w domu, a potem na wakacjach (podczas których dość natrętnie wkrada się w obraz promowana marka). Niekiedy uciekają im cyfry przy wymienianiu składników, ale poza tym – barwna przygoda kulinarna. Ryżu nie trzeba gotować (dosza!), a jabłko pasuje do cebuli.
Opublikowano:

Kuchnia Społeczna

Promujemy wegańskie i wegetariańskie idee oraz ciekawe inicjatywy z serii „damy radę własnymi siłami”.

W najbliższą niedzielę zatem trzecie już spotkanie w ramach Kuchni Społecznej w Głośnej, http://www.glosna.pl/

Przykładowy scenariusz dla uczestników: gotujemy/kroimy/pieczemy/smażymy… – stawiamy na wspólnym stole – częstujemy się, niekoniecznie zwracając uwagę na zasady łączenia pokarmów.

Do ogólnego zadowolenia i zdecydowanego pobudzenia przydaje się zakupiona w Głośnej Club-Mate 🙂

Opublikowano:

Wegańskie blogowanie

Jako że podstawą egzystencji jest koegzystencja, znowu nadszedł czas na promowanie ciekawych pomysłów. A zatem – http://mniammniamvege.blogspot.com/ – coś dla unikających nie tylko mięsa, ale również nabiału i mleka – blog weganki z poznańskiego podwórka, która przeplata przepisy materializujące się na apetycznych fotografiach, niemalże „na żywo”, wynurzeniami różnorakiej treści i koncertami-wspomnieniami.
To miejsce dla tych, którzy wcielają w życie idee do-it-yourself. Swoją drogą, wciąganie się w net-historie wydaje się dobrą drogą, aby zrozumieć regularne (a może nawet punktualne) nawiedzanie dziesiątek (a może nawet setek) blogów przez niezmordowane obserwatorki i niepokonanych obserwatorów.