Opublikowano:

Człowiek człowiekowi – odwiedziny w Marszewie

Człowiek człowiekowi - odwiedziny w Marszewie

Człowiek wobec człowieka…

Jak być może już wiesz w Marszewie, głównym dostawcy naszej kooperatywy, nie wiedzie się dobrze (a jeśli nie wiesz zajrzyj o tu: Człowiek w obliczu żywiołu). Mieszkańcy nie poddają się jednak w tym czasie prób i z należytym humorem i dystansem do życia kontynuują codzienne zmagania.
Czytaj dalej Człowiek człowiekowi – odwiedziny w Marszewie

Opublikowano:

Człowiek w obliczu żywiołu – odwiedziny w Marszewie

Człowiek w obliczu żywiołu

Człowiek wobec natury

Jest tak, że człowiek od wieków stara się mieć wpływ na pogodę – począwszy od tańców przywołujących deszcz, poprzez rozpylanie różnych chemicznych związków, aby chmury rozpędzić np. z okazji parady, aż po tzw. geoinżynierię – najnowsze starania naukowców, aby po prostu pogodą sterować zgodnie z zachciankami, o ile oczywiście budżet na to pozwala.
Czytaj dalej Człowiek w obliczu żywiołu – odwiedziny w Marszewie

Opublikowano:

II rowerowy rajd do Marszewa

Certyfikacja, audyt, kontrola – przyznacie, że te fachowe określenia nie kojarzą się z niczym dobrym. A jednak w wydaniu naszej kooperatywy na długo i to zdecydowanie w miły sposób zapadną nam w pamięci. Kooperatywa opiera swoją działalność na zaufaniu do dostawców, a jak lepiej zbudować to zaufanie jeśli nie poprzez bezpośrednią znajomość, pomoc w codziennych obowiązkach i pracę w ziemi. Dlatego postanowilismy wybrać się rowerami na wieś do Marszewa.

Czytaj dalej II rowerowy rajd do Marszewa

Opublikowano:

5 lat działalności KO:OP

Aż trudno uwierzyć, że to już tyle czasu nasza oddolna inicjatywa społeczna istnieje i stale się rozwija! Nie ma tygodnia, aby nie przystąpił ktoś nowy.

Ciekawy splot wydarzeń doprowadził do tego, że zostaliśmy zmuszeni do zmiany miejsca i począwszy od maja 2017 spotykać się będziemy w Centrum Amarant, przy ul. Słowackiego 19. W podpiwniczeniu – w sali warsztatowej.

Dzielnica Jeżyce bardzo prężnie rozwija się społecznie, z podekscytowaniem zastanawiamy się jak ten fakt przełoży się na naszą działalność.

Opublikowano:

Z czym to się je?

11. maja spotkamy się aby porozmawiać o tym czym jest Poznańska Kooperatywa Spożywcza jak można do nas przystąpić, jak zamawiać, jak odbierać, wymieniać, a nade wszystko co (!) i o wielu, wielu innych 🙂

Na każde pytanie postaramy się znajdziemy odpowiedź, a nawet rozwiązanie! 😛

Porozmawiamy również o naszym rozwoju – nowych punktach odbioru, dowozie do domu, pomocy sąsieckiej, sklepie i… miejskich ogrodach warzywnych

Wstęp bezpłatny – z mile widzianym niewielkim pocżęstunkiem -własnoręcznie upieczone ciastka? ciasto marchewkowe? baton orzechowy? Tak, abyśmy wszyscy poczuli sie jak u siebie! 🙂

Pytania? Pomysły? Zabierzcie je ze sobą do Centrum Amarant na 18.30

Do zobaczenia!

Opublikowano:

Falafel z bobu w towarzystwie ryżu z groszkiem i migdałami

Obecność w ofercie kooperatywy świeżego bobu i groszku zainspirowała mnie do przygotowania tego oto dania, przepisem na które pragnę się z wami podzielić. Łączy ono w sobie arabską i hinduską tradycję kulinarną.

Składniki

Do przygotowania falafeli użyłem:

  • ok szklanka surowego bobu w łupinach
  • pół średniej wielkości cebuli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz
  • świeże liście kolendry lub pietruszki

Cebulę, kolendrę/pietruszkę posiekać, kmin rzymski zmielić w moździerzu. Wszystkie składniki zmielić blenderem na gładką masę. przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy ulepić kotleciki średnicy ok 5 cm. Smażyć na głębokim oleju aż będą mocno złociste.

Dodatki

Ryż z groszkiem i migdałami:

  • pół szklanki ryżu basmati (1 torebka)
  • 1/4 szklanki posiekanych (ale nie za drobno) migdałów
  • pół szklanki świeżego groszku
  • 1 liść laurowy
  • 2 goździki
  • 1,5 łyżki masła lub oleju (najlepiej masła sklarowanego)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • kawałek kory cynamonowej

Przepis

W garnuszku zagotować szklankę wody z liściem laurowym, kurkumą i cynamonem. Po zagotowaniu wyjąć z wody liść laurowy.

W innym garnku lub na średniej patelni rozgrzać masło/olej, wrzucić goździki, cynamon i smażyć ok minutę. Dodać  migdały i smażyć dalej aż będą złote. Dodać ryż i smażyć jeszcze chwilę, aż będzie szklisty. Dodać groszek i całość zalać wcześniej ugotowaną wodą. Zagotować i zmniejszyć gaz na minimum. Przykryć szczelnie i gotować nie mieszając aż ryż wchłonie całą wodę i będzie sypki.

Falafel podawać razem z ryżem, można udekorować kawałkiem melona albo jakimś innym warzywem. Smacznego!

Krzysztof Marciniak